neděle 12. dubna 2015

Náš nový trhák

Študáci a kantoři
      Co je štěstí? Muška jenom zlatá! Ó kolena, kolena, nechť přiblíží se k jezeru. Vlk nese domovníkovi psaní…  Věta Kozinova zní  - Lomikare, Lomikare, do roka a do dne…                         
Nejen praprarodiče současných studentů, ale i mnohem mladší ročníky znají podobné „slavné výroky“ díky nestárnoucím filmům Škola – základ života a Cesta do hlubin študákovy duše.      Oba filmy jsou výsledkem plodné spolupráce režiséra Martina Friče a spisovatele a dramatika Jaroslava Žáka. Jaroslav Žák, sám původně učitel, s humornou nadsázkou vylíčil prostředí prvorepublikové střední školy, inspirací mu byly stejnou měrou postavy rozverných studentů i potřeštěných pedagogů, jakož i jejich neustálý, lítý, a přece přátelský souboj.                                                            

      Naše komedie Študáci a kantoři vznikla propojením textu původní divadelní hry Jaroslava Žáka Škola, základ života a toho nejlepšího, co si většina z nás pamatuje z filmů Martina Friče. Nesnažíme se o násilnou aktualizaci, naopak, čas, ve kterém se děj odehrává, je respektován a má ve hře své místo. Projeví se hlavně tehdy, kdy si připomeneme, že třicátá léta 20. století, kdy se naše „výuka“ odehrává, nebyla jen swing, charleston a studentská recese, ale že někde za rohem  se už chystá konec bezstarostných a veselých školních let. Zatím ale přijměte naše pozvání do jednoho školního dne výuky na nejmenovaném ústavu v nejmenovaném městě a přidejte se ke třídě septimě A, která vás s radostí a entuziasmem provede svým rozvrhem, seznámí vás s různými typy kantorů i žáků, se školníkem i ředitelem, absolvujete dramatickou hodinu dějepisu i matematiky, inspirující výuku tance i tělocviku, uvolníte se v přestávkovém mezičase, nahlédnete do tajemného zákulisí sborovny a budete svědky napínavého výslechu nezdárného studenta. A nakonec možná přijde i inspektor… To vše za doprovodu jazzové hudby a v podání nadšených herců DS Nezakopneš.

Žádné komentáře:

Okomentovat