pátek 10. dubna 2015

Kugelmass v novinách

Ano, ano psali o nás i v novinách :D zde je ten článek.
Pro špatnou kvalitu je dále přepsán do podoby čitelné.

Kugelmassovy trable na prknech divadla
Divadlo na Gymnáziu Jeseník i nadále vzkvétá - a významný podíl na tomto po­těšujícím fakta má také kolektiv studentů tvořících Divadélko Nezakopneš a jejich vedoucí z řad pedagogů Michaela Svobodová. Nejnovější hrou v repertoáru souboru je veselohra na motivy povídky Woodyho Allena "Kugelmass a kouzel­ník", kterou mladí divadelníci předvedli v pátek 20. září v Divadle Petra Bezruce před zraky veřejnosti, učitelů i studentů gymnázia.

"Kugelmass a kouzelník" je třetí hrou v nastudování souboru, jehož zaměření roste společně s jeho členy. Podíváme-li se do historie před čtyřmi lety zformovaného divadélka, snadno zjistíme, že s každým představením se studenti posunují k dospělejší, náročnější a komplexnější látce - a nejčerstvější hra v repertoáru to jen potvrzuje. Autorka scénáře a režisérka' Michaela Svobodová vycházela z povídky známého režiséra a spisovatele Woodyho Allena "Postava Kugelmasse", která vyšla i česky ve sborníku Allenových povídek "Vedlejší příznaky".
Kdo se již s Allenovou tvorbou setkal, ví, že je značně svérázná a vyniká osobitou konverzační komikou, absurdním humorem a intelektuálstvím, jež je vyzdvihováno a - zesměšňováno zároveň. Jeho nejslavnější díla mají mnoho společného i z hlediska hrdinů: skrz projekci svého ega do hlavní postavy sleduje Allen životní osudy a útrapy neúspěšných židů střední třídy, často intelektuálně založených a skrznaskrz prolezlých nevycházela z povídky známého neurózami, vyvolanými léty hektického života v tepajícím srdci Ameriky - newyorském Manhattanu.
Takový je i Quincy Kugelmass, profesor filosofie na Newyorské státní univerzitě. Unaven životním stereotypem, nevyvedeným manželstvím i neúspěšnou psychoterapii, zatouží po diskrétním milostném románku. Jak si ale 'Vyhodit z kopýtka" a nevzbudit přitom podezření? Kugelmass vyhledá asistenci světoznámého kouzelníka Perskyho, jehož magické schopnosti umožní Kugelmassovi přenést se na stránky slavných literárních dél. Získat si srdce spisovatelem stvořené postavy ovšem není tak snadné, jak Kugelmass zamýšlel – a nezřídka ve staletí starých příbězích způsobí chaos a nedorozumění. Nehodlám zacházet do dalších dějových podrobností, abych o nic neochudil diváky dalších repríz. Mohu však říct následující - původní Allenovu povídku jsem před několika lety četl a v době představení jsem si z ní pamatoval základní zasazení a matně dějové kontury. Scénář "Kugelmasse a kouzelníka" rozvíjí Allenovskou
komiku natolik konzistentně a věrohodně, že jsem měl během představení skutečně problém odlišit, co se v původní povídce odehrálo a co nikoli. (Při následném ověřování jsem zjistil, že jsem se ve svých domněnkách mnohokrát zmýlil.)
"Kugelmass a kouzelník" se ohledně kulis drží strategie"méně je někdy více", což umožnilo, aby i změny scén probíhaly bez "stmívaček" a divák identifikoval prostředí třeba jen podle přehozu na pohovce. Byť je kvalita představení zásluhou poctivé práce a společného úsilí všech členů souboru, nemohu nevyzdvihnout výkon Michala Dobeše v titulní roli Kugelmasse. Svou vizáží, dikcí i gestikulací ztvárnil Allenovského neurotika naprosto věrně a poklonu si zaslouží také za enormní množství textu, který se musel, naučit postava Kugelmasse totiž během celého představení takřka nesleze z pódia. Pochvalné pokývání hlavou však zaslouží všichni zúčastnění, o čemž svědčí i fakt, že postavy, u nichž bylo v průběhu děje pravděpodobné, že se již neobjeví, byly vyprovázeny ze scény hlasitým potleskem. Závěrečné ovace pak nebraly konce. Bylo zřejmé, že za humorný a chytrý zážitek se diváci chtějí studentům náležitě odměnit.
Znovuobnovená tradice ochotnického divadla reprezentovaná různými soubory trvá na jesenickém gymnáziu již osm let.
Diváci mohou během oné doby vidět mnoho představení inscenovaných gymnazisty a pokud je divadlo alespoň stopově oslovuje, neměli by si příště nechat ujít ani reprízu "Kugelmasse a kouzelníka". Vsadím své nejméně děravé boty, že nebudou odcházet ošizeni.

Žádné komentáře:

Okomentovat